MaaritTuomi Lahtelainen perusnainen - politiikkaa sisulla ja sydämellä

Norjan mallilla maaseutu kukoistamaan

Kuten tiedämme, on Suomen väestö keskittymässä pääasiassa etelän suuriin kaupunkeihin ja maaseutu autioitumassa. Siksi tervehdinkin ilolla Harvaan asuttujen alueiden parlamentaarisen työryhmän ehdotusta, jossa harvaan asutuille alueille muuttavat voisivat tulevaisuudessa saada verohelpotusta sekä opintolainaansa anteeksi 2 600 euron arvosta.

Verohelpotuksen esikuvaksi nostettiin Norjan malli, jossa valtionveron osuutta laskettiin reilusta 14 prosentista vajaaseen 11 prosenttiin. Lisäksi harvaan asuttujen alueiden yrityksiltä poistettaisiin työnantajamaksut. Työryhmä esitti myös maksettavaksi syrjäseutulisää harvaan asutuilla alueilla toimiville valtion ja kuntien virkamiehille.

Tämä on tervetullut esitys kaiken tämän tiiviin kaupunkirakentamiskeskustelun lomaan. On tärkeää, että ihmisillä on aidosti mahdollisuus valita asuinpaikkansa, sillä tutkimuksen mukaan suurin osa suomalaisista (etenkin nuoret ja keski-ikäiset) haluaa asua omakotitalossa rauhallisella, väljällä alueella lähellä kaupunkia.

Julkisessa keskustelussa on kuitenkin annettu ymmärtää, että valtaosa suomalaisista pyrkisi kaupunkeihin ja kerrostaloihin. Tämä käsitys perustuu kuitenkin vain tiettyjen väestöryhmien mielipiteisiin ja edustaa lähinnä pääkaupunkiseudun asukkaita.

Itse ainakin henkilökohtaisesti toivon, että valtioneuvosto ryhtyy työryhmän esittämiin toimenpiteisiin ja edesauttaa näin toimenpiteillään elämisen ja työskentelyn mahdollisuuksia myös harvaan asutuilla seuduillamme. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän buimonen kuva
Börje Uimonen

Vielä kun löytyisi öljyä, jota voisi myydä ilman CO2-päästöjä. Nythän hallitus vasta pienentää strategiassaan metsien hiilinieluja ylempalttisilla hakkuilla. Siitä ei ole norjalaisten öljyksi.

Käyttäjän KimmoMattiAaku kuva
Kimmo Matti

Kasvava metsä nielee sitä hiiltä tehokkaimmin. Kunhan hakkuut kohdistetaan kasvunsa loppuvaiheessa oleviin metsiin ja istutetaan uutta puuta kasvamaan niin hiilensidonta pysyy toleranssissa.

Käyttäjän TomiSolakivi kuva
Tomi Solakivi

Toisin sanoen, kun meillä ei ole Norjan malliin muutaman sadan miljardin öljyrahastoa ongelmanamme, meillä on keksitty että kasvukeskuksiin työn perässä muuttavia ja siellä työpaikkoja tarjoavia pitää rankoa muita korkeammalla verotuksella ja työnantajamaksuilla.

Ehkä voitaisiin kokeilla myös sakkoja ja vapausrangaistuksia niille hyväkkäille, jotka kehtaavat asua kaupungissa?

Käyttäjän elina kuva
Elina Moustgaard

Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto totesi blogissaan, että 20-25% nuorista kärsii mielenterveysongelmista. Mielen ympäristöongelmiin ei ammattiauttajien keinot auta. Oikea elinympäristö auttaa.

"Kasvaminen luonnon lähellä ennustaa laajan tanskalaistutkimuksen mukaan jopa 55 prosenttia pienempiä riskejä sairastua mielenterveyden häiriöihin.

PNAS-tiedelehdessä julkaistut tulokset osoittavat, että viheralueiden lähellä lapsuutensa viettäneillä lapsilla on pienentynyt riski sairastua lukuisiin eri mielenterveyden häiriöihin riippumatta esimerkiksi sosioekonomisesta taustasta tai suvussa kulkevista mielenterveyden häiriöistä ja psyykkisistä ongelmista.

Tutkijat laskivat, että viheralueiden lähellä asuminen pienensi lapsen riskiä sairastua kuuteentoista eri mielen ongelmaan 15–55 prosentilla riippuen häiriön laadusta. Esimerkiksi alkoholismi yhdistyi tutkimuksessa vahvasti viheralueiden läheisyyden puutteeseen." https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/missa-lapsesi-...

Käyttäjän lkkiiski kuva
Lauri Kiiski

Norjalaisilla on etunsa. V. 2017 joka ikinen norjalainen vauvasta vaariin rikastui öljyrahasto-osuudellaan n. 1.500 euroa / kk. Ölyrahasto-osuuden arvo taitaa nyt olla n. 220.000 euroa per norski, joten 3 lapsinen perhe on itse asiassa miljonääriperhe tuloluokasta riippumatta.

Meillä taitaa olla vain velkaa ja vastuita. Yrityskenkin perustaminen vaatii kovasti varoja, joita pääomaköyhässä maassa ei juuri ole.

Toimituksen poiminnat