MaaritTuomi Lahtelainen perusnainen - politiikkaa sisulla ja sydämellä

Laittomille maassa oleskeleville vain lakisääteiset palvelut

Sosiaali- ja terveysministeriö antoi tällä viikolla suosituksensa kunnille laittomasti maassa oleskelevien kiireellisestä sosiaali- ja terveydenhuollosta.

Laittomaksi Suomessa oleskelu muuttuu siinä vaiheessa, kun turvapaikkahakemukseen on tullut lainvoimainen kielteinen ratkaisu ja on tehty täytäntöönpanovoimainen päätös maasta poistamiseksi. Tällöin henkilöt eivät myöskään ole enää vastaanottopalvelujen piirissä. Vastaanottopalveluja voidaan kuitenkin antaa vielä 30 päivää ulkomaalaiselle, joka ei palaa vapaaehtoisesti.

Terveydenhuoltolain mukaan julkisen terveydenhuollon on aina annettava kiireellistä hoitoa kaikille, myös laittomasti maassa oleville. Heidän tulisi kuitenkin maksaa hoidon kustannukset täysimääräisinä itse. Kiireellisellä hoidolla tarkoitetaan muun muassa äkillistä sairastumista, suun terveydenhuoltoa, mielenterveyshoitoa, päihdehoitoa ja psykososiaalista tukea. Hoidon saannin jälkeen työntekijöiden tulisi ohjata laittomasti maassa olevat Maahanmuuttoviraston vapaaehtoisen paluun ohjelman piiriin.

Kunnalla on mahdollisuus omalla päätöksellään myöntää laittomasti maassa oleville tätä ohjetta laajempia palveluita, mutta tätä mahdollisuutta  ei tule käyttää. Meidän tulee huolehtia ensisijaisesti suomalaisten hoitoon pääsystä ja hyvinvoinnista.

Kielteisten turvapaikkapäätösten saaneiden palauttaminen ei ole ongelmatonta, sillä esimerkiksi Irak ei hyväksy kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneiden kansalaistensa pakkopalautuksia. Viime vuonna maahamme saapui noin 21 000 irakilaista turvapaikanhakijaa, joista arvioiden mukaan noin puolet tulee saamaan kielteisen päätöksen.

Kielteisten turvapaikkapäätösten määrä on ollut kasvussa. Viime vuonna kielteisen päätöksen oli saanut 51 prosenttia hakijoista eli 14282 henkilöä. Kun palautukset tökkivät ja osa turvapaikanhakijoista jää maahamme laittomasti, voi vain arvailla kuinka paljon näiden henkilöiden oleskelu maassamme tulee veronmaksajille maksamaan, puhumattakaan turvallisuusuhasta, jotka maassamme laittomasti oleskelevat aiheuttavat.

 

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JiriNieminen kuva
Jiri Nieminen

Haluatte siis et Lahdessa kulkutaudit aidsista koleraan ja espanjantautiiin alkavat leviämään? Sopii meitsille, en juurikaan asioi Lahdessa.

Onnex Tampereella tehtiin hiljalleen päätös et kaupunki osallistuu kaikkien ennaltaehkäisevään terveydenhoitoon ja paperittomien klinikan toimintaan. Ei tarvitse pelätä kulkutauteja, ja säästää myös pidemmänpäälle terveydenhoitomenoissa.

Käyttäjän HarriRautiainen kuva
Harri Rautiainen

Laittomille maassa oleskeleville vain lakisääteiset palvelut

Jos laittomasti maassa oleskeleville annetaan lakisääteiset palvelut, niin eikö se tee heistä laillisia?

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

--Hoidon saannin jälkeen työntekijöiden tulisi ohjata laittomasti maassa olevat Maahanmuuttoviraston vapaaehtoisen paluun ohjelman piiriin.

Ei lääkärin tehtävä ole painostaa potilastaan poistumaan maasta. Alaikäisillä paperittomilla on oikeus aivan samaan hoitoon, kuin kantasuomalaisilla, ja kunnan on järjestettävä heille peruskoulupaikka.

Käyttäjän Marja-LiisaKalkela kuva
Marja-Liisa Kalkela

Suositus = porsaanreikä jolla kunnat saa itse päättää antaako hoitoja.
Joten en PS menis kovasti henskeleitä paukuttelemaan.
Lakina se olisikin toinen juttu.

Ja tuoppa esiin lääkäri joka rikkoisi lääkärivalansa auttaa apua tarvitsevaa ihmistä .

Toimituksen poiminnat