MaaritTuomi Lahtelainen perusnainen - politiikkaa sisulla ja sydämellä

Kevennetään yrittäjän lompakkoa

Ensilukemalta MTV:n uutinen ulkomainontaa tekevästä yrittäjästä, joka julkaisi kuvan työhön liittyvistä korteistaan, hymyilytti koomisuudellaan. Luettuani jutun loppuun hymyni tosin hyytyi ja ymmärsin yrittäjän turhautumisen.

 

Lompakosta löytyi mm työturvallisuuskortti, katutyökortti, ensiapukortti, valttikortti, tulityökortti, sähkötyökortti, nosturikortti, piirturikortti ja ammattipätevyyskortti. Korttipakka oli melkoinen. Kaikkien näiden korttien hankkiminen tulee etenkin pienyrittäjille kohtuuttoman kalliiksi ja siihen käytetty aika on pois tuottavasta työstä kun kortit pitää hankkia mahdollisesti koko henkilökunnalle. Kyseinen yrittäjä oli laskenut, että korttien hankkimiseen oli kahden vuoden aikana kulunut lähes 50.000 €. Kuten yrittäjä toteaa, tällä summalla hän olisi palkannut jo yhden työntekijän. Lisäksi osa korteista on uusittava kolmen vuoden välein, joka on silkkaa rahastusta.

 

Toki on hyvä, että yrittäjien ja työntekijöiden ammattitaitoa – ja pätevyyttä seurataan, mutta korttien päällekkäisyyttä ja määrää voisi varmasti jotenkin järkevöittää. Nykyisellään tämä korttiviidakko-järjestelmä ei anna kaikista juhlapuheista huolimatta Suomesta kovin yrittäjäystävällistä kuvaa. Päinvastoin.  Sipilän hallitus onkin aiheellisesti ottanut normienpurkutalkoot yhdeksi hallitusohjelman tavoitteekseen, joten toivotaan, että yrittäjien lompakko jatkossa kevenisi, mutta vain korttien määrän suhteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

''Kevennetään yrittäjän lompakkoa''

Ne on liukkaita kuin saippuat ja katoavat Suomesta.

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

Kortteja taitaa olla 12 erilaista tai ehkä enemmänkin. Lisäksi ei ole huomioitu näitä: erilaiset sertifikaattipinkat, CE-merkki, laatu.

Kukaan PK-yrittäjistä ei pysy perässä, kun pitää aina joutua näitä tekemään. Ilman noita asioita ei voi tehdä töitä.

Sitten onkin kiva se toinen puoli: Pätkätöissä pitäisi käydä ne vaadittavat kortit eikä työttömällä ole varaa ja työnantaja ei välttämättä halua, kun muuten kortit suorittaneet kaverit lähtevät muualle.

Muutama kortti riittäisi ja ajanjaksoksi: toistaiseksi.

Yhdestä asiasta en ole varma: Onko niin, että ulkomaiselta alihankkijalta kortteja ei tarvita toisin kuin suomalaisilla vai onko se vain pötyä?

Pekka Iiskonmaki

#2
Kauan ulkomailla olleena en ymmärrä. Miksi pitäisi olla yrittäjänä Suomessa?

Käyttäjän topira kuva
Topi Rantakivi

@3. Ei ulkomailla yrittäjänä mitään vikaa ole mutta on täällä paljonkin suomalaisia, ketkä eivät haluaisi rakentaa koko elämäänsä uusiksi ulkomailla mutta kun työllistyminen ja yrittäjyys pitäisi parantaa roimasti.

Tässähän keskustellaan niiden normien purkamisesta ja erityisesti byrokratiasta.

Voit ymmärtää, että minulle koituisi vaikeuksia kuuloni takia, kun en vieraita kieliä kunnolla kuule ja on vaikea hahmottaa kuulemiani sanoja.

Jyrki Paldán

Noinpa, samaa varmaan ihmettelee moni diktaattori demokraattisista valtioista.

Pekka Iiskonmaki

Topi.

Yrittäjänä on paljon nopeampaa äänestää jaloillaan kuin jäädä odottelemaan Suomen uusia linjauksia.

Ne muuttuvat kuitenkin vuosittain ja aina yrittäjän tappioksi.

Käyttäjän Keijo Lindgren kuva
Keijo Lindgren

Onko Suomessa edes tarpeeksi virkamiehiä jotka lukisivat kaiken paperisodan ettei tule tarpeettomasti täytettyä?

Käyttäjän Timoteus kuva
Timo Huolman

Ei ne nykyhallituksenkaan normienpurkutalkoissa mihinkään vähene, vaan lisääntyvät, ajokorttienkin listalle on uusimpana tulokkaana tulossa moottorisahan ajokortti.

vielä kymmenen vuotta sitten tuo oli tyypillinen kahvipöytävitsi kasvavasta korttihelvetistä puhuttaessa,
nyt totista totta,
eikä oikeastaan kukaan enää edes älähdä näille aivopieruille.

vakuutusyhtiöiden vastuunpakoiluun tähtäävien ei pakollisten kurssien suorittamispakosta on tullut uusi normaali ja yhdensortin rahastusautomaatti.

Toimituksen poiminnat