MaaritTuomi Lahtelainen perusnainen - politiikkaa sisulla ja sydämellä

Annetaan nuorelle mahdollisuus kesätyöhön

Varmaan jokainen meistä muistaa ensimmäisen kesätyöpaikkansa. Minä työskentelin Lahden kauppatorilla mansikanmyyjänä ja työ oli hauskaa aikaisista herätyksistä huolimatta. Torilla kävi paljon ihmisiä ja bonuksena oli tietenkin makeat mansikat, joita tuli napsittua työn lomassa varsinkin alkukesästä.

Kesätyöpaikan saanti on nykyään monelle nuorelle vaikeaa, lähes mahdotonta. Suhteet ja aktiivisuus toki auttaa, mutta aina sekään ei riitä.

Lahden kaupungin tämän vuoden talousarviossa koululaisten ja opiskelijoiden kesätyöllistämiseen oli varattu 350 000 euroa. Hakemuksia tuli noin 10 000, mutta kesätyöpaikkoja on tarjolla vain noin 300.  Kaupunki on mukana myös Kesällä Duuniin! –kampanjassa,  jonka tavoitteena on lisätä tarjolla olevia kesätyöpaikkoja sekä helpottaa nuorten ja työnantajien kohtaamista.  Kaupunki jakaa myös kesätyöseteleitä 250 ensimmäiselle hakijalle omatoimista työnhakua varten vapailta markkinoilta.

Mielestäni kaupunki voisi kuitenkin tehdä vielä enemmän nuorten työllistämisen hyväksi ja lisätä ensivuoden talousarvioon rahaa koululaisten ja opiskelijoiden kesätyöllistämiseen.

 Esimerkiksi Kemin kaupunki on päättänyt palkata kaikki kesätöitä hakevat lukiossa tai ammattikoulussa opiskelevat nuoret ensi kesänä kolmeksi viikoksi. Kaupunki on työllistänyt kaikki kesätöitä hakevat nuoret jo usean vuoden ajan kaupungin vaikeasta työllisyystilanteesta huolimatta.

Turku puolestaan on työllistänyt toimeentulotukea kesäajaksi hakevia opiskelijoita vuodesta 1999 alkaen. Toimeentulotukea hakevat opiskelijat työllistetään kaupungin eri yksiköihin täysimääräisellä työajalla. Kuukausipalkan suuruus on 1300 euroa ja työsuhteen pituus on 1-2 kuukautta. Opiskelijoiden työllistämiseen on varattu tänä vuonna 300 000 euroa. Toimeentulotukea hakevien opiskelijoiden työllistäminen on osoittanut, että on kokonaistaloudellisesti järkevämpää tarjota toimeentulotuen sijasta opiskelijoille palkkatyötä.

Kesätyössä nuoret tutustuvat työelämään, saavat työkokemusta ja oppivat tekemään töitä. Tarvitsemme heidän panostaan, sillä nuoret ovat tulevaisuuden työntekijöitä, jotka pitävät hyvinvointivaltiotamme pystyssä. Nuoren työllistäminen on satsaus tulevaisuuteen.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Reijo Jokela

"Nuoren työllistäminen on satsaus tulevaisuuteen".
MAhtaa meillä olla tulevaisuudessa talous kunnossa, kun kaikki nämä "sijoitukset tulevaisuuteen" alkavat tuottamaan. Alkaa nimittäin olemaan muutama sata miljardia sijoituksia jo kasassa, kun lasketaan yhteen kaikki "sijoitukset tulevaisuuteen". Kummallista, että aikaisempien tuotoista ei kukaan puhu mitään.

Pekka Iiskonmaki

Ei se onnistu ellei laiteta taloutta kuntoon. Se on helppoa, jos osaa ja halpaa.

Vapautetaan asuinkäytössä olevien kiinteistöjen vuokratulot juridisille henkilölle veroista 18.000 euroa per vuosi.

Pelkästään tuolla uudistuksella talous alkaisi ottamaan kierroksia ja nuoria voisi ottaa esim. raksalle töihin.

Näin ei Suomessa tehdä, koska maa on karua ja kansa yksinkertaisen tyhmää.

Reijo Jokela

"Vapautetaan asuinkäytössä olevien kiinteistöjen vuokratulot juridisille henkilölle veroista 18.000 euroa per vuosi".
Idea on kyllä mielenkiintoinen, mutta en ymmärrä miksi tämä ei koskisi myös luonnollista henkilöä? Jos asia rajataan tuolla kertomallasi tavalla, niin meillehän syntyisi kehdet vuokra-asuntomarkkinat. Luonnollisten henkilöiden (verotetut) ja oikeushenkilöiden (verottomat).

Pekka Iiskonmaki

#3
Tarkoitin ihan samaa asiaa.

Tuo verohelpotus laittaisi talouden pyörät pyörimään ja tyhjät asunnot tulisivat markkinoille.

Nyt kasvukeskuksissa on asuntopula. Parasta olisi vuokrien hintojen putoaminen ja siten valtio säästäisi asumistukimiljardin.

Kuten jo totesin, niin Suomessa askarrellaan, eikä tehdä mitään talouden suurien rattaiden kanssa.

Reijo Jokela

"Kyllä se tarkoittaa ihan samaa asiaa, mutta jurinen henkilö ei ole esim. holhouksessa".
Jos luet edes tuon tarjoamasi linkin läpi, niin huomaat, että juridinen- ja luonnollinen henkilö ovat nimenomaan kaksi eri asiaa.

Reijo Jokela

Mielesäni itse asian suhteen olet oikeassa. Onko mitään järkeä ensin nostaa verotuksella ja muilla maksuilla asumisen hinta niin korkeaksi, että matalapalkkaisilla ei ole siihen varaa ja sitten ylläpitää järjetöntä koneistoa joka laskeskelee oikeuksia asumistukeen, jotta ihmisillä olisi varaa asua jossakin. Nykyisellään ollaan tilanteessa, jossa vuokranantajat keräävät vuokria asukkailta, joista tuloista he sitten maksavat veroa ja joilla veroilla rahoitetaan asumistukia, jotta asukkaat voisivat maksaa niin korkeita vuokria, että vuokranantajallekin jäisi jotakin varojen jälkeen.
Koko ajan taustalla häärii monituhatpäinen "turhien" virkailijoiden joukko puuhastelemassa turhan asian parissa. Järkevää?

Käyttäjän vilenin kuva
Aimo Remes

Sinä siis söit kuormasta, Jätekuski kertoi työnsä hyvänä puolena olevan, ettei mieli tee syödä kuormasta.

Toimituksen poiminnat