MaaritTuomi Lahtelainen perusnainen - politiikkaa sisulla ja sydämellä

Nuoren kuntouttaminen kannattaa

On taas se aika vuodesta kun moni nuori aloittaa arkisen aherruksen opiskelujensa parissa. Mieleisen opiskelupaikan saaminen on nuorelle unelmien täyttymys. Uurastus on tuottanut tulosta ja ovi haluttuun opiskelupaikkaan on avautunut.

Kaikista positiivisista tuntemuksista huolimatta mukaan voi mahtua myös huolta ja ahdistusta. Nuorella on edessään suuri elämänmuutos. Tulossa voi olla paikkakunnan vaihto sekä irtaantuminen vanhemmista ja tutusta ympäristöstä. Myös taloudellinen tilanne askarruttaa. Vanhemmilta tai muilta läheisiltä saatu tuki ja apu kuitenkin helpottavat asioiden järjestelemistä ja elämänmuutokseen sopeutumista.

Ylitsepääsemättömältä tilanne voi tuntua jos nuorella on mielenterveyden häiriöitä kuten masennusta. Masennus vaikuttaa sekä opiskeluun että muuhunkin elämään. Taloudelliset vaikeudet, yksinäisyys, opiskelupaineet ja liian korkealle asetetut tavoitteet voivat aiheuttaa masennusta, jonka seurauksena opinnot saattavat keskeytyä tai viivästyä.

Avun hakemisen ja saamisen kannalta masennuksen tunnistaminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Vuonna 2014 nuorten kuntoutukseen käytettiin 125 milj. euroa, mikä oli 40 % Kelan kuntoutusmenoista. Kuntoutuspsykoterapia on nuorten yleisin kuntoutusmuoto, jonka käyttö kasvaa edelleen.  Mikä kunto? -kampanja levittää tietoa siitä, miten ja minkälaiseen kuntoutukseen nuoret voivat Kelan kautta hakeutua. Kampanja kestää vuoden 2016 loppuun.

Tämänkaltaiset hankkeet erityistä tukea tarvitseville nuorille ovat jatkossakin tärkeitä. Hankkeiden ja palvelujen tulee olla myös helposti saatavilla ja löydettävissä siellä missä nuoret liikkuvat, esimerkiksi sosiaalisessa mediassa.

Hallituskauden yhtenä tavoitteena on koulutuksen ja työelämän ulkopuolella olevien nuorten määrän vähentyminen. Tähän tavoitteeseen meidän kaikkien on helppo yhtyä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Pekka Pylkkönen

Masennusta ei käytännössä esiinny maissa joista siitä ei palkita taloudellisesti. Tosin sama pätee tietysti moneen muuhunkin ongelmaan.

Käyttäjän MaaritTuomi kuva
Maarit Tuomi

Kukaan nuori (tai aikuinenkaan) ei taloudellisista syistä sairastu masennukseen.

Pekka Pylkkönen

Ehkä ei. Mutta jos siitä ei seuraa taloudellista palkintoa, niin masennukseen ei käytännössä sairastuta. Jollain mekanismilla se rahapalkinto asiaan vaikuttaa. Ainakin se kannattaa pitää mielessä yhtenä vaikuttavana ennaltaehkäisevänä tekijänä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Hyvä ja selkeä kampanja. Nuorelle on hyvä kun mielenterveysongelmat tunnistetaan ja hoidetaan ajoissa etteivät ne ehdi kroonistua.

Kukaan ei huvikseen masennu, ahdistu tai saa paniikkihäiriötä. Kroonistuessaan ne ajavat ihmisen syrjäytymiseen ja köyhyyteen. Pylkkösen höpötyksistä ei niin kannata välittää.

http://nuortenkuntoutus.kela.fi/

Pekka Pylkkönen

On niissä höpötyksissä jotain perääkin. "Taloudellinen palkinto" tarkoittaa tässä vain korkeampaa, vakaampaa tai helpommin saatavaa tuloa kuin ilman diagnoosia. Mikäli henkilölle taataan sama tulotaso ilman diagnoosia kuin diagnoosin kanssa, diagnoosien määrä vähenee merkittävästi, samoin kuin lääkärikäynnit ja hoitojaksot.

Osa tästä selittynee sillä että taloudellinen epävarmuus lisää stressiä sekä ahdistusta ja osa sillä että järjestelmää käytetään hyväksi taloudellisen edun vuoksi. Mitkä näiden suhteelliset osuudet ovat, sitä en tiedä.

Mutta se on melko varmaa että siirtymällä esimerkiksi automaattisesti maksettavaan perustuloon joka korvaa opinto-, työttömyys- ja sairausperusteiset etuudet, myös masennuksen määrä maassa vähenee merkittävästi.

Jos asioita yritetään ratkoa sulkemalla oman maailmankuvan vastaiset tekijät näkökentästä pihalle, ratkaisut eivät välttämättä toimi. Avoimin mielin, Taru hyvä. En minä ketään masennuspotilasta, oli sitten huijari tai ei, halua nälkään tappaa.

Toimituksen poiminnat