MaaritTuomi Lahtelainen perusnainen - politiikkaa sisulla ja sydämellä

Lyhytnäköinen leikkaaminen on hölmöläisten hommaa

 

Lahden ja Nastolan välisen yhdistymissopimuksen velvoitteet tulevat meille konkretiaksi vain muutama kuukausi yhdistymispäätöksen jälkeen. Kuherruskuukausi on todellakin loppunut ja arki alkanut.
 

Leikkuri käy Lahdessakin jokaisella toimialalla. Kipeiten se tuntuu varmasti sosiaali- ja terveys sekä sivistystoimialalla. Vaarana on, että leikkaukset koskettavat eniten juuri niitä kaikkein heikoimmassa asemassa olevia kuten sairaita, vanhuksia ja lapsia.
 

Vaikka kaupunginhallitus linjasikin että toimenpiteet eivät saa aiheuttaa kustannusten lisääntymistä pitkällä aikavälillä olen silti erityisen huolissani sivistystoimialalle esitettyihin talousarviomuutoksiin. Siellä kun leikkaukset väistämättä vaikuttavat palvelun laatuun ja sitä kautta lisäävät haasteita laadukkaista ja tasavertaisista oppimismahdollisuuksista.
 

Lahden pitäisi houkutella nimenomaan työikäistä väestöä ja lapsiperheitä. Leikkaaminen juuri heitä koskevista palveluista ei ainakaan lisää Lahden houkuttelevuutta. Perusopetus ja varhaiskasvatus painivat jo nyt ongelmien kanssa, joita ainakaan suuremmat ryhmäkoot eivät helpota.


Työterveyslaitoksen julkaisema Kunta10 tutkimuksesta on käynyt ilmi, että lastentarhanopettajista peräti 37 prosenttia on kohdannut työssään ruumiillista väkivaltaa. Lasten aggressiivisuuteen ja muihin tunne-elämänhäiriöihin pitääkin ehdottomasti puuttua jo päiväkotivaiheessa.  Varhainen puuttuminen vaatii resursseja kuten erityslastenopettajia ja riittävän määrän muuta henkilökuntaa.
 

Lapsuudessa rakennetaan koko elämän kestävä pohja hyvinvoinnille, terveydelle sekä toiminta- ja työkyvylle. Siksi ei ole samantekevää minkälaiset kasvu-, kehitys- ja toimintaympäristöt me lapsillemme luomme.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Jyväskylä on suunnitellut pärjäävänsä yhdellä terveyskeskuksella kuntaliitosten Laukaan, Muuramen Toivakan ja Hankasalmen jälkeen. Kaupunki on myös aikonut pärjätä viidellä suurkoululla, kahdella lukiolla ja aikoo myydä yliopiston käytössä olevat tilat. Myös poliisia on suunniteltu keskitettäväksi yhteen konttoriin sekä kirjastonlaitoksen tulevasta mahdollisesta lakkauttamisesta puhutaan.

Käyttäjän veksi kuva
Veikko Kärkkäinen

Edustat Lahtelaisia. Teillä tulee menemään vastaisuudessakin joten kuten, toisin tulee olemaan Nastolassa. He eivät vielä aavistakaan, mitä tuleman pitää.

Olen joutunut seuraamaan Kouvolassa kuntaliitoksen tuomia ongelmia, eikä ne ole kohdelleet ulkokehällä asuvia silkkihansikkain. Ei aikaakaan, kun Nastolan lähes kaikki palvelut sijaitsevat Lahdessa.

Lisäksi voi käydä niin, että tulevat SOTE rahoitukset kerätään veroina maakuntakohtaisesti ja todetaan koko kuntaliitoksen olleen aivan turhan.

Käyttäjän kyy kuva
Mark Andersson

Tuntuu siltä että Suomen valtiaat ovat Hölmöläisiäkin hölmömpiä. Hölmöläiset sentään ompelivat sen leikkaamansa matonpalan kiinni maton toiseen päähän, nämä sankarit eivät tee edes sitä, vaan maksattavat kalliisti leikkauksensa tulevilla sukupolvilla – vaikka juuri päin vastoin väittävät tekevänsä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Tämä sukupolvi pelkää valtionvelan napsahtavan lapsensa maksettavaksi ja haluavat maksaa sen kerralla pois, tosin se melkein vaatisi että Suomalaiset olisivat kuusi vuotta syömättä ja asunnotta.

Toimituksen poiminnat